

ENERJİ VERİMLİLİĞİ HAFTASI
ENERJİ VERİMLİLİĞİ HAFTASI
"Gerçekten biz, her şeyi bir ölçü ve dengede yarattık." (Kamer suresi 49. ayet meali)
"Yeri de yaydık, ona sabit dağlar yerleştirdik ve orada ölçülü (bir biçimde) her şeyi bitirdik." (Hicr suresi 19. ayet meali)
"Sakın dengeyi bozmayın." (Rahman suresi 8. ayet meali)
ENERJİ VERİMLİLİĞİ HAFTASI
Enerji israfının önlenmesi, enerjinin etkin kullanımı, gelecek nesillere daha temiz ve yaşanabilir bir dünya bırakılması hedefiyle 10-16 Ocak 2023 Tarihleri arası Enerji Verimliliği Haftası olarak kutlanmaktadır.
Enerji israfının önlenmesi, enerjinin etkin kullanımı, gelecek nesillere daha temiz ve yaşanabilir bir dünya bırakılması hedefiyle 10-16 Ocak 2023 Tarihleri arası Enerji Verimliliği Haftası olarak kutlanmaktadır.
Fen Bilimleri Öğretmenimiz Birsen AKTAŞ rehberliğinde öğrencilerimiz tarafından hazırlanan panolar, boyama çalışmaları, izletilen videolarla farkındalık oluşturulmuş.
Okullarda öğrencilerimize aşıladığımız enerji tasarrufu ile ilgili her davranış, çocukların geleceklerinde alışkanlık haline getirecekleri enerji verimli hareketlere dönüşecektir. Hatta bununla da kalmayıp;
Çevre sorumluluğu artacaktır. Enerji tüketimi azalacak ve ekonomik olarak tasarruf edilecektir. Okullarda topluluk ruhu gelişecektir. Peki Okullardaki Elektrik Tasarrufu İçin Neler Yapılabilir?
Okullarda çoğu zaman lambalar boşa yanmaktadır. Bu nedenle okul koridorlarında, merdivenlerde, tuvaletlerde ve okul çevre aydınlatmasında fotoselli ürünler tercih edilmelidir. Bu şekilde lambaların açık unutulması ve sürekli yanarak enerji tüketimini artırmaları gibi bir problemle karşılaşılması söz konusu olmaz.
Bilgisayar, projeksiyon cihazı ve akıllı tahtalar, derste kullanıldıktan sonra kapatılmalıdır. Eğer bu cihazlar çok kısa süre içerisinde tekrar kullanılmayacaksa bekleme konumunda bırakılmaları yerine, tamamen kapalı konuma getirilmeleri gerekir.
Okulda kullanılan yazıcılar, fotokopi makineleri, televizyonlar, ses sistemleri ve diğer ofis makineleri de kullanılmadıklarında kapatılmalıdırlar. Bekleme konumunda da bu cihazların enerji tüketimleri belirli oranda devam ettiğinden, özellikle gece boyunca kullanılmayacakları için derslerin bitiminden sonra tüm cihazların fişleri prizlerden çıkartılmalı ya da elektrik sigortası kapalı konuma getirilmelidir.
Okullarda kullanılan klima, buzdolabı gibi elektrikli eşyalar satın alınırken de enerji verimliliği yüksek ürünler tercih edilmelidir.
Okullardaki ısıtma kazanlarının periyodik bakımlarının yapılması, verimsiz olanlarının değiştirilmesi, okul binalarının duvar, pencere ve çatı yalıtım seviyelerinin yükseltilmesi de okul yönetimlerinin dikkat etmesi gereken hususlardır.
ETKB Enerji Verimliliği Videolarının Linki:
ETKB Enerji Verimliliği Afişlerinin Linki:
Enerji Verimliliği İçin Uygulayabileceğimiz Basit Kurallar
- Televizyonu gece lambası olarak kullanmayınız
- Enerji tasarruflu ampulleri tercih ediniz
- Elektrikli ısıtıcılarda ihtiyacınızdan fazla su ısıtmayınız.
- Elektrikli cihazları stand-by pozisyonunda tutmayınız
- Saçınızı havlu ile iyice kuruladıktan sonra kurutma makinesi kullanmak enerji tasarrufu sağlar.
- Elektrikli süpürgelerinizin torba ya da haznelerini sık sık temizlemeniz hem temizliğin kısa sürmesini hem de süpürgenizin emiş gücünü artırır.
-Elektrikli aletlerin içerisinde ütünün en fazla elektrik harcadığı unutulmamalı
- Fırında yemek pişirirken fırın kapağı her açıldığında fırın iç sıcaklığının 10 °C azaldığı unutulmamalı.
- Odalarda ihtiyaç kadar ampul kullanılmalı. Gereksiz lambalar söndürülmeli.
-Sifon ve musluk kaçakları, su tüketiminin önemli bir kısmını oluşturuyor. Hemen tamir ettirilmeli.
- Tuvalet rezervuarının su depolama kapasitesi 16 litredir. 4 kişilik bir aile 16 litrelik rezervuar ile ayda tuvalette 7 ton su tüketir. Bunun yerine 7 litrelik rezervuar ile 2.5-3 tona düşürülebilir.
-Bir kişi günde bir kez ortalama üç dakika boyunca suyu kapatmadan tıraş olursa yılda 10 ton; günde iki kez bir dakika boyunca suyu kapatmadan diş fırçalarsa yılda 8 ton su israfına neden olduğunu unutmamalı.
-Bir makine dolusu bulaşıkların yıkanması için en fazla 12-15 litre su harcanırken, aynı bulaşıkları elde yıkamak için 126 lt suya ihtiyaç duyulduğu tespit edilmiştir.
-Bulaşık makinesine tabakları yerleştirmeden önce sudan geçirmek yılda ortalama 27 ton civarında su israfına neden olur. Bunun yerine yemek artıklarını sıyırarak temizleyin.
-Binalardaki ısı kayıplarının %40'ı pencerelerden, %30'u dış duvarlardan, %17'si, kapılar ve havalandırmalardan, % 13'ü çatı, döşeme ve tabandan meydana gelmektedir.
OKULLARDA ENERJİ TASARRUFU İÇİN ALINMASI GEREKEN TEDBİRLER:
1- Aydınlatmada Tasarruflu Ampul Kullanılmalıdır. Özellikle akşamları okulların lamba ve muslukları açık bırakılmamalıdır. Nöbetçi İdareci ve diğer görevlilerce kontrol edilmelidir.
2- Muslukların sağlam ve sızdırmaz olduğuna dikkat edilmelidir.
3- Kapı ve pencere kenarları süngerle izole edilmeli. Dış kapılara otomatik kapatıcı hidrolik kol takılmalı.
4- Elektrik Kompanzasyon Sisteminin çalışıp çalışmadığı zaman zaman kontrol edilmeli. Reaktif ceza varsa Milli Eğitim Müdürlüğü ne bildirilmeli.
5- Okullarda kullanılan Jeneratörün bakım ve onarımı periyodik olarak yapılarak periyodik bakım kartlarına işlenmelidir.
6- Kazanlar yanmadan bacaların temizliği yapılarak kışa hazırlanmalıdır.
7- Kalorifer kazanları yanarken ısı durumlarına dikkat edilmeli. Gereksiz ısı harcamalarının önüne geçilmelidir.
8- Kömürlü kazanlar yanarken önünde mutlaka kapak olmalıdır.
9- Kalorifer sıcak su taşıma borularının yalıtılması yapılmalıdır.
10- Okulda tasarrufun herkesin görevi olduğu Öğretmenlerce sınıflarda anlatılmalı. Gereğinde konferans şeklinde bilgilendirme yapılmalıdır.
11- Okul ve eklentilerinde elektrikli ısıtıcı kullanılması yasaktır. Elektrikle ısınma en pahalı ısınma şeklidir. Bu konuya özellikle yöneticilerin dikkat etmesi gerekmektedir. Isınma sorunu olan binaların farklı yöntemlerle sorunu çözmelidir
12- Okul ve kurumlarımızda geceleri çevre ve bahçe aydınlatmaları uygun armatörlerle yapılmalı.
13- Tüm Öğretmenlerimiz ocak ayının ikinci haftasında "Enerji Tasarrufu haftası" kapsamında çeşitli etkinlikler yaparak toplumda enerji tasarrufu bilincinin oluşmasını sağlamaya çalışmalıdır.
14- Yukarıda sıralanan Tasarruf Tedbirleri Ülkemizin enerji konusundaki sıkıntıları göz önüne alınarak titizlikle uygulanmalıdır.
15- Okulumuzda gündüz lambaların açık bırakıldığı görülmektedir. Lambalar gece aydınlatmak amaçlıdır. Gündüz açık bırakılmamalıdır.
ENERJİSİNİN %80 İNİ DIŞARIDAN İTHAL ETMEKTEDİR. ENERJİYİ DİKKATLİ VE TASARRUFLU KULLANMAK ÇOCUKLARIMIZIN GELECEĞİ İÇİN ÇOK ÖNEMLİDİR.